Simon Sinek’in liderlik üzerine yaptığı TED’in en çok izlenen videoları içinde yer alan “Why good leaders make you feel safe” konulu mükemmel konuşmasını fırsat bulduğunuzda izlemenizi tavsiye ederim.
Konuşmadan aldığım notları aşağıda sizlerle paylaşıyorum
İyilik yapan insanlara neden bu hareketi yaptınız diye sorduğunuzda çünkü ben aynı durumda olsam onlar da benim için aynısını yaparlardı diye cevap verirler. Burada çok derin bir güven ve dayanışma hissi var. İyi bir liderin ilk oluşturacağı böylesine bir dayanışma ruhudur.
İnsanlara bana güvenin demekle olmaz, talimatla olmaz, işbirliği yapın demekle olmaz bu bir histir. O zaman bu his nereden geliyor? 50.000 sene öncesine yontma taş devrine gidersek tehlikelerle dolu bir dünya görürsünüz. Bu tehlikelerin içinde hayatta kalabilmek için insanların birbirlerine güvenmesi gerekirdi. Modern dünyada da farklı tehlikeler var.
İnsanoğlunun aradığı güven hissi. Elimizde olmayan tehlikeler karşısında hiçbir kontrolümüz yoktur. Bir lider organizasyon içinde güveni ilk sıraya koyarsa bunun sonuçlarını fazlasıyla alır.
Organizasyon içinde kendimizi güvende hissedersek doğal olarak yeteneklerimizi ve güçlü yanlarımızı birleştirip dışarıdaki tehlikelere karşı koymak ve olanakları kaçırmamak üzere yılmadan çalışırız.
Ailenizde zor bir durum yaşıyorsunuz diye bir çocuğunuzu feda eder misiniz, satar mısınız?
Firmalar da bir aile gibi olmalı, çalışanlarını feda etmemeli. (o aile üyesi evden uçmak istiyorsa o ayrı, evden uçsa da o ailenin üyesidir) O elemanla ilgili bir sorun yaşanıyorsa koçluk verip destek olunmalı, tıpkı okuldan zayıf alıp eve gelen çocuğa ek ders verilmesi gibi
Kendi çıkarlarına korumak için çalışanlarını kurban ettiklerinden CEO’lar ve Genel Müdürler sevilmezler.
Bir firmada insan sayısı önemli değil, kalp sayısı önemlidir insanlar işten çıkarıldığında orada sadece kadro küçülmez, kalp sayısı da kolayca azalır.
Birimizin çok acı çekmesindense hepimizin biraz acı çekmesi daha iyidir.
Liderlik bir seçimdir bir rütbe değildir.