Kapitalizmin sonu nasıl gelecek?

Son zamanlarda en çok kafamı yoran soru bu diyebilirim. Sanayi devriminin kendi koşulları içinde ortaya çıkan kapitalizmin bilgi çağına girdiğimiz 21. yüzyılda ömrünü bir şekilde sonlandıracağını düşünüyorum.

Sağlık sektörü, insan eliyle üretilen virüslerle büyütüldüğü gibi, kapitalizm de küresel güçlerin manipüle ettiği krizlerle varlığını sürdürebiliyor. Muhtemelen çok yakın gelecekte bu şekilde yaratılan küresel ölçekte kontrol edilemeyecek bir kriz kapitalizmin sonunu getirecek.

Unutulmamalı ki bir sistem çözdüğünden çok sorun yaratıyorsa sürdürülebilirliği bir yere kadardır. Bu durum eğitim sistemi için de, devlet veya firma yönetimi için de, küçük bir aile içindeki işleyiş için de geçerlidir.

Her ne kadar kapitalizm, çöküşüne yönelik sinyaller vermiş olsa da, doğa ile barışık yaşamayı becerememiş, çok da iyi bir tür olmayan insanın kapitalizmin yerine koyacağı yeni yapının daha iyi olup olmayacağı da apayrı bir soru işareti olarak önümüzde duruyor. 🙂

3 thoughts on “Kapitalizmin sonu nasıl gelecek?

  1. Merhaba Cem Bey,
    Sizinle yüzyüze gelememiş olsak da sizi takdirle takip eden bir meslektaşınızım. Ayrıca işletme ve siyaset bilimi okuyarak da dünyamı zenginleştirmeye çallışıyorum.
    Kapitalizmin sonunun, para işin içinde olduğu sürece gelmeyeceğini düşünüyorum. Ancak bu sistemin uygulanma yöntemi değişebilir.
    Ekonomi politik tarihe baktığımızda para denen metanın varlığından beri, insanlık her zaman ihtiyaçlarını karşılamak için para odaklı emek sarfetmiştir. Ama bu emek zamana göre, çeşitli işleniş biçimleriyle karşımıza çıkmaktadır. Liberalizm, sosyalizm, demokrasi, faşizm, feminizm, komünizm vs.
    Son 30 yıldır uygulanan sistem olan neoliberalizm ise şu anda kapitalizmin zarar verici yönünü gözler önüne sermektedir.
    Dolayısıyla, seri üretimle başlayan ve satma ihtiyacını karşılmaya yönelik girişilen ağır kapitalist yaklaşımlar, muhtemelen endüstri 4.0 denilen; yazılımın makinelerin yerine geçmesiyle proleteryanın ağırlığının azalması paraleli doğrultusunda yerini sosyo psikolojik değerlerin öne çıktığı daha sosyal demokrasi anlayışı içerisinde yeni bir sistemi kendi kendine doğuracaktır, diye düşünüyorum.
    Bu sistemin adı belki de valuism, worthism gibi olabilecektir.
    Bu arada YouTube programınızı izledim, tebrik ederim.
    İyi çalışmalar.

    Liked by 1 kişi

    • Öncelikle nazik değerlendirmeleriniz için çok teşekkür ederim
      Endüstri 4.0’ın insanlık tarihinin önemli kırılma noktalarından biri olacağını düşünüyorum. Burada beni kaygılandıran insanın önemi kaybetmesi, global anlamda yaşanacak ciddi istihdam sorunları. Youtube kanalıma göstermiş olduğunuz ilgi için de çok teşekkür ederim 👍

      Beğen

      • Robotların ipi insanın elinde olduğu sürece sıkıntı olmayacaktır, diye umut etmekle beraber tersini düşünmek istemiyorum.
        Ayrıca teknolojinin istihdamı azaltması gayet normal fakat bununla beraber yeni meslek dallarının çıkacağını düşünüyorum.
        Tabi ne kadar etkili olur, bilemeyiz 😊

        Beğen

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s