Tahmin ediyorum, siz de çok karşılaşmışsınızdır iyi bir eğitim alma imkanı olmamış ama sorun çözme, hayatı anlama ve yorumlama konusunda bilgeleşmiş insanlara. Özellikle Anadolu seyahatlerimde böyle insanlarla konuşma fırsatım çok oluyor. Onların dünyaya, yaşama yönelik yaklaşımlarını, hikayelerini dinlemek hoşuma gidiyor. Sohbet sonrası yanımdaki dostlarım bana diyorlar ki, bu insan bir de okusa ise kimbilir nasıl olurdu? Hayır diyorum onlara, bu insan okusa idi, büyük olasılıkla şu anki saflığını ve derinliğini kaybetmiş olacaktı o hepimizi birbirine benzetmeyi hedefleyen eğitim sistemi içinde. Bu Pazar sabahı, Schopenhauer‘un bu konudaki ilginç yaklaşımını okuduğumda hemen sizlerle paylaşmak istedim.
Schopenhauer, bakın ne diyor; “Genel fikirlerin yanlış uygulanmasından kaynaklanan hayata dair yanlış görüşlerin, sonradan uzun yılların tecrübesiyle düzeltilmesi gerekmektedir ve nadiren tamamen düzeltilebilmektedir. Eğitim görmemiş insanlar arasında sıkça görülen sağlam sağduyu sahibi insanlara okumuşlar arasında bu kadar az rastlanmasının sebebi işte budur.”
Eğitimle ulaşılan cehalet kitapsız cehaletten daha derin olabiliyor. Eğitim bilgiyi artırıyor belki ama bu bilgi doğal ve hikmetli bir bilgi olmuyor çoğu zaman
BeğenBeğen